PTT interface

PTT INTERFACE VOOR I-COM 706

Ik liep tegen het probleem aan onder andere met mijn 4 meter transverter dat het om schakelen naar tx rx soms niet prettig werkt met een vox schakeling in ssb.

In FM werkt dit trouwens  perfect.Het in schakelen gebeurd regelmatig te laat zo dat je een verbinding mist.Of dat je de call van je tegen station net de prefix mist.

De oorzaak hier van is de snelheid van inschakelen van je tegen station en technisch dat de elco voor de hang tijd op geladen moet worden en ont laden moet worden. Je kunt met de elco experimenteren voor een kortere hang tijd  maar toch dan krijg je weer klapperende relais als je niet snel genoeg door praat ik wilde het beter hebben.

Voor mijn transverter gebruik ik als achter set een I-COM 706mk2g en deze heeft een zogenaamde ACC socket hier zit op pin 3 het ptt signaal Hsend  en is 0 volt bij zenden en ongeveer 8 volt bij ontvangen.

Tevens zit er op de acc socket een spanning en een massa aan sluiting pin 8 grijs plus en pin 2 rood de min zie ook de handleiding.Met deze drie draden bestuur ik nu mij ptt interface.De schakeling is erg eenvoudig van op zet .

Bij ontvangst staat er 8 volt op de weerstand die aan de basis van t1 zit en zet t1 in geleiding. Hier door ligt de basis van t2 aan de min het relais schakelt niet.Bij tx ligt de basis t1 aan de min t1 is niet in geleiding t2 is nu wel in geleiding deze wordt nu open gestuurd door r1 deze weerstand is  niet kritisch T2 schakelt nu het relais.

Over de spoel van het relais  zit nog een blus diode. Door gebruik te maken van een relais heb je een potentiaal vrij contact voor het schakelen van diverse toepassingen transverter om schakelen rx/tx in mijn situatie het volgende zou je hier ook mee kunnen schakelen een  antenne versterker om schakelen , eindtrap schakelen rx/tx…enzo..Als deze schakeling voor  andere transceivers  gebruikt kan worden heb ik verder niet uit gezocht  Deze schakeling is eenvoudig op gaatjes print te bouwen.Ik heb er zelf een klein printje voor gemaakt.

Het resultaat mijn transverter schakelt nu  gelijk  tijdig  met mijn I-COM706 en dat werkt wel erg prettig.