Sequencer

Op de meeste transceivers zit er geen aparte RX ingang. Met de volgende schakeling is het mogelijk om op de loop antenne te gebruiken om te ontvangen en te zenden bij voorbeeld op je draad antenne.
Op onze hobby avonden zullen een groot aantal personen deze schakeling gaan bouwen.
Er zijn op het moment twee test schakelingen gebouwd en die werken naar behoren.

De werking van de schakeling.
Het is de bedoeling een veilige schakel volgorde te maken tussen ontvangst en zenden.
In het kort komt het er op neer als je de ptt schakelaar van microfoon in drukt van je transceiver ,eerst de spanning van de loop schakelt en dan naar x aantal msec het antenne relais. Bij het los laten van de ptt schakelaar schakelt eerst de het antenne relais en naar een aantal msec schakelt de voeding spanning weer in van de loop . Als het contact van de keuze schakelaar gemaakt wordt is de loop antenne buiten werking gezet er wordt nu ook ontvangen op de tx antenne in plaats van op de loop antenne. Tevens is er gebruik gemaakt in de schakeling van een drie kleuren led met een gezamenlijke anode. Groen wordt gebruikt voor rx ,rood voor tx ,blauw als de keuze schakelaar bediend is. Tevens is de schakeling voor zien van een vier polige dip schakelaar s1 t/m s4.Hier mee is de vertraging in te stellen tussen de schakel volgorde.
S1 25 ms
S2 50 ms
S3 100ms
S4 200ms
Er is ook een combinatie mogelijk als bij voorbeeld een schakel tijd van 175ms gewenst is. Dit kan door s1,s2,s3 te schakelen 25+50+100ms =175msec De schakeltijd is in te stellen tussen de 0 en 375msec in stapjes van 25 msec
Een sequencer is op verschillende manieren te bouwen ik heb gekozen voor het gebruik van een arduino. Het voor deel hier van is goedkoop en de werking van de schakeling is eenvoudig te wijzigen indien nodig door het programma iets aan te passen.
PE1ABE

Arduino Code

Schema

PCB

Sequencer PG3VA

Sequencer PE1ABE