Ruisgenerator

Ik had al een geruime tijd een spectrum analyzer in mijn bezit zonder tracking generator.Om filters te kunnen meten gebruikte ik een meet zender.

Dit werkt wel maar is soms niet echt handig als je iets wil afregelen aan een filter dat je dan steeds aan de afstemming van de meet zender moet draaien. Later heb ik een meet zender gebruikt met een sweep generator dit werkt al een stuk beter echter het bereik was niet al te groot.

Het volgende project is een ruis generator geworden. Naar wat diverse dingen geprobeerd te hebben kwam ik op de volgende schakeling. Als ruis bron gebruik ik een zener diode deze ruis versterk ik met drie stuks ERA3 MINI – MONOLITHIC AMPLIFIERS.

Op internet had ik iets gelezen dat zener diodes tussen de 5 en 7 volt het meeste ruis geven vandaar is de keuze gevallen op een zener van 6.1 volt .De door mijn gebouwde schakeling werk zeer goed en is aardig vlak over het spectrum van 0 t/m 1100mhz.

De schakeling heb ik opgebouwd op een stukje dubbelzijdige printplaat. Hier op heb ik stukjes printplaat gelijmd deze gebruik ik als eilandjes. Al met al is het een handige schakeling om filters te kunnen afregelen. Andere types uit de ERA serie of MAR serie zullen waarschijnlijk ook goed werken dit heb ik niet getest let hier bij dan wel op dat de weerstanden van 180 ohm aangepast dienen te worden. Wat deze waarde dan moeten  zijn is zo op internet te vinden.

PE1ABE Arjan